BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

duit tabung saya..klik ya

Monday, May 23, 2011

nYam2...

Salam

Hari nie saya nak tulis sikit resepi favourite yang mudah n serba ringkas tapi memang sedap woi!!!.Nama resepi tue jeng2 ??,ialah Nasi Goreng Udang Ala Vietnam gitu.Apa x caya ,saya boleh masak arr walau sebusy maner pun turun ke dapur satu kemestian  buat diri saya(angkat bakul sendiri) nampak he..he.
Ok arr kat bawah nie saya sertakan resepinya.
  

Nasi Goreng Udang Ala Vietnam.

Bahan2nya..
500gm nasi putih
450gm udang basah/dikupas kulitnya &dibersihkan
30ml minyak sayuran
1 ikat daun bawang #
50gm cendawan butang #
1/2 batang lobak merah #
50gm kacang buncis #                                                    # = dihiris.
1 sudu teh kicap cair
Sedikit serbuk lada hitam
Garam secukup rasa.

Cara2nya:
  1. Panaskan minyak.Goreng udang selama seminit.Ketepikan.
  2. Dengan lebihan minyak dalam kuali,gorengkan daun bawang,cendawan butang,lobak merah & kacang buncis selama 2minit.
  3. Masukkan kembali udang ke dalam kuali.
  4. Masukkan nasi putih & semua bahan-bahan lain dan gaulkan hingga sebati.
  5. Angkat dan hiaskan dengan hirisan daun bawang @daun ketumbar.
P/S:Cuba jgn x cuba yea...

Sunday, May 15, 2011

Selamat Hari Guru....

Salam n hi untuk semua...hu..hu,


Rasanya macam dah lama x update apa2 dalam blog Sweet Cherry nie..Apapun terima kasih la pada semua rakan2 dan juga family tercinta yang sentiasa bagi galakan untuk terus menulis n meluah perasaan dalam blog nie.So hari nie mood saya happy sangat2 coz dapat offday 3 hari untuk kelepasan malam.Yealah semalam tido x cukup coz kat tempat kerja .Hari nie bolehlah mimpi yang  indah-indah  kat  atas katil yang sungguh empuk.Wa!!!X sabar rasanya (jangan jealous ) ha....




Ok lah sebelum saya melalut yang bukan -bukan ,hari nie  saya ingin mengucapkan 'Selamat Hari Guru 'kepada semua guru-guru x kira lah dimana sahaja anda semua berada..Terima kasih yang tidak terhingga diatas segala didikan dan ajaran yang diberi,jasa dan pengorbanan anda sekalian tidak ternilai dan begitu besar harganya...pada yang terlupa saya ingatkan balik yea iaitu setiap tahun pada tanggal 16b Mei kita semua akan menyambut Hari Guru..so pada kawan2 jangan lupa untuk wish pada guru2 kalian yek!!.

Dan sebelum terlupa buat mak  tersayang Pn Halimah Bt Ujang...k.chik ucapkan 'Selamat Hari Guru'.K.chik  sayang n bangga sangat2 dengan ma..

Ma senyum skit...hu2.
p/s:SELAMAT HARI GURU kepada semua cikgu2 yang pernah mengajar dan mendidik saya sehingga menjadi manusia yang berguna..terutama sekali  di Sek Rendah Kebangsaan  Cenderawasih Kuantan n Sekolah Menengah Tengku Afzan ,Kuantan.

Monday, May 9, 2011

cer CIteR...

Salam n hi to all my lovely friends..

Hari nie rasa kelapangan sikit,jadi macam biasa arr saya nak citer tentang bulan..???ha2 jangan marah ye nanti muka tue naik kedut la pulak kan2.Hari nie saya nak citer tentang citer Korean boleh x?.Boleh jer kan.Ok lah sebelum tue saya nak tanya arr u all tentu pernah tengok citer Korean kan ?.Jadi nanti jangan segan -segan yek nak bagi pandangan or share dengan saya citer-citer yang best untuk saya tengok pulak hu..hu

Erm first time saya tengok citer nie time tue kalau x silap la dalam tahun 2002 kot.Antara citer -citer yang menarik perhatian saya waktu tue  dan sampai sekarang antaranya ialah citer Winter Sonata,Autum In My Heart,Hotelier, All About Eve,My Sasy Girl,My Girl,Boys Over Flowers,Secret Garden n banyak lagi.

Ramai  kawan2 saya yang nak tau kenapa saya minat dengan citer or korean drama ,senang jer bukanlah saya nie nak mengagungkan drama luar tapi bagi saya seni tue kan ke Universal so xder salah nyer untuk saya melihat dan menilai sendiri mutu n aspek lakonan mereka.Citer-citer melayu pun saya tengok juga jangan salah faham yek..Ok bagi saya citer korean nie dier lebih mementingkan nilai-nilai kekeluargaan ,semangat setiakawan,jalan cerita yang menarik ,muzik latar yang best even kalau x berapa faham pun boleh suka dengar n last sekali tentu arr sebab hero n heroine dier yang handsome n sweet sangat-sangat.


Last sekali saya sertakan  sikit pic n video citer2 yang menarik.Da..


winter sonata

lovingnyer.



sama kan2..

sweetnyer..nie version anime.


Autum in my heart..

sad story hu2.



               Full House                                                            sad song.
Full House..
















                                                                    nice song too..

P/S:so nanti tengok n rewind sendiri la yek..

Friday, May 6, 2011

Alhamdulilah...

Assalamualaikum n Salam sejahtera my friends..

Erm maaflah hari nie saya baru jer nak update story baru kat blog sweet cherry nie.Maklumlah saya nie kerja ikut shift so kadang -kadang sampai rumah pun lewat malam n naik juga shift malam jadi xder la berkesempatan sangat nak meluah isi hati yang terpendam..hu..hu.

Semalam genap 40 hari pemergian arwah abah tercinta yang telah kembali ke Rahmatullah pada 27 hb Marc 2011 bersamaan dengan 22 Rabiulakhir 1432 Hijrah  dan alhamdulilah segala urusan  majlis bacaan tahlil yang telah dilakukan semalam berjalan dengan lancar dengan limpah dan rahmat dari ALLAH S.W.T.Dan terima kasih yang tak terhingga kepada semua yang banyak membantu untuk memudahkan majlis, hanya ucapan jutaan terima kasih yang dapat saya dan kelurga lampirkan ..Semoga Allah membalas kebaikan dan jasa yang tuan/puan berikan.Amin

Rasanya macam semalam jer peristiwa itu berlaku,.sememangnya kalau ikutkan rasa hati memang sukar untuk saya menerima kehilangan arwah abah yang begitu mendadak dan secara tiba2.Masih saya ingat riang nya senyum abah ketika menyuruh saya menelefon cucunya untuk bertanya khabar setiap kali mengambil saya pulang dari bekerja..,baikknya abah yang sentiasa mengajar saya memasak  dengan resepi air tangannya yang tiada bandingan,dan abah yang sentiasa ader di saat saat saya dan adik-adik memerlukan nya.Walaupun riak wajah abah yang  serius dan abah seorang yang tegas tapi dia juga seorang yang suka berjenaka dengan kami dan tidak kisah membantu sesiapa sahaja yang memerlukan bantuannya tidak kira  sanak saudara mahupun rakan-rakannya.

Entahlah sehingga kini saya masih cuba untuk menerima yang abah takkan kembali lagi.. walaupun mungkin x terbalas jasa2  yang abah curahkan  kepada saya dan adik-beradik,  saya dan keluarga berjanji akan menjaga emak dengan sebaik-baiknya.Dengan segala tunjuk ajar yang telah arwah abah sampaikan  dan saya yakin kami sekeluarga akan dapat mengharungi dugaan dan juga rintangan yang mendatang..Insyaallah.

Akhir sekali hanya doa yang dapat k.chik sampaikan . untuk abah.Semoga arwah abah ditempatkan dikalangan orang-orang yang beriman dan beramal soleh.

PIC MA BERSAMA ARWAH ABAH TERSAYANG..
Amin..amin yarrabbal alamin.

P/S:Al-Fatihah buat arwah abah tersayang Wan Azhar Bin Wan Osman.

Monday, May 2, 2011

syoknyer...

Salam n hi 2 all my lovey-dovey friends...he2,

Sorry arr pada yang tgk blog saya nie selalu tentu tau yang dah lebih 3 hari kot saya x update story morey kat sini kan2..Erm betul tue mana la cik flowers nie menghilangkan diri dah macam iklan biskut chipsmore la pulak hu..hu.Sebenarnya saya masih ader la cuma baru2 nie sibuk melayan karenah anak buah tersayang yang balik bercuti dari Ipoh.
my lovely...farhana n najwa.


So banyak la saya  meluangkan masa dengan mereka n bawa mereka jenjalan sekali,dan dalam masa yang sama dapat arr menghilangkan stress kerja kan2,ibarat kata pepatah la 'Sambil Menyelam Minum Air' jangan sampai kenyang sudah ha..ha.

N sebelum terlupa baru-baru nie anak sedara saya yang tersayang Nurfarhana telah menyambut ulang tahun yang ke-4tahun.'SELAMAT HARI JADI SAYANG.....'
comey kan 2...


Ha yang kat sebelah nie pulak gambar kek harijadi dier sweet kan.Macam sayang sangat nak makan betul x?..Tapi yang sedihnyer saya x berkesempatan nak meraikan hari jadi dier coz tengah bekerja..tension betul !!!!.Tapi xper saya dah dapat dah peluk cium dier banyak2..time dier balik bercuti nie.





nie pic along,k.long,m.ngah n m.lang time kat tadika dier


nie pic dier n cikgu2 tadika time sambut birthday  my anje kat sana..




joget lagi..

Ok sampai sini dulu la yek nanti saya update citer baru lagi ,la nie nak pergi gosok baju la pulak hu..hu Da..